Sunday, August 7, 2016

Sıfırdan web sitesi kurmak ve para kazanmak (Tufan Kerse)

Boş zamanlarınızı değerlendirebileceğiniz, bol miktarda para kazanabileceğiniz hatta ve hatta çalışanları olan büyük bir şirketin sahibi olabileceğiniz bir durum söz konusu olabilir. Bu yüzden bütün işlerinize ara verin, kahvenizi alın ve dikkatle okuyun.
Bir web sitesi kurmak çok kolay ama “para kazanabileceğiniz bir web sitesi” kurmak hiçte kolay değildir. Bu sektörü birbirinden farklı görevleri olan on binlerce parçadan oluştuğunu düşünelim. Başarılı olabilmemiz için on binlerce farklı görevi olan parçalardan en doğrularını seçmeliyiz. Bunu yapabilmemiz için bir iki yıllık tecrübe yeterli değil. Bu sektörde on yıl kafa yorduğu halde kazanamayan arkadaşlar görüyorum. Gerçekten tecrübeli yüz kişi varsa bunlardan en fazla 20 tanesi kazanıyordur.
Ben çok uzun bir süredir bu sektördeyim ve sayısız projelerde bulundum. Size en doğru bilgleri aktararak para kazanabileceğiniz bir web sitesi hazırlama imkanı sunacağım.
Bu konuyu sonuna kadar okuduktan sonra aşağıdaki başlıklar hakkında bilgi sahibi olacaksınız ve uygulayabilir duruma geleceksiniz.
  • İnternet ve para
  • Web siteleri – web tabanlı uygulamalar
    • Blog siteleri
    • Forum siteleri
  • Web sitelerinden para kazanma yöntemleri
    • Reklam almak – gösterim, tıklama
    • Satış ortaklığı
  • Proje seçimi – neler yapabiliriz?
  • Web sitesi ve alt yapı
  • Seo – arama motoru uyumluluğu
  • Web sitesi nasıl kurulur.
    • Örnek Projelerler ve kurulum
      • FTP dosya yönetimi
      • cPanel ve Mysql yönetimi
      • Ghost blog kurulumu
      • WordPress kurulumu
      • Forum uygulamaları
  • Reklam yayını – Adsense
Bu başlıklarda daha çok izlememiz gereken “doğru” yolu öğreneceğiz. Başarılı olabilmeniz için sizin azminiz ve emeğiniz gerekir. Yıllardır bu sektörde olduğum için bir çok webmaster arkadaşım oldu. Gözlemlerimde bu işlere yeni başlayan arkadaşların bilinçsiz bir şekilde yıllarca zaman kaybettiklerini gördüm. Onlarca site açıp kapattılar, aylarca hatta yıllarca ilerde başarısız olduğu için kapatacakları sitelere emek ve para harcadılar. Belki tecrübe oluyor ama bu zamanı ve parayı doğru projeye doğru bir şekilde uygulayarak başarılı olabiliriz. Bu amaçla sizin ilk adımınızı sağlam bir şekilde atmanıza yardım edeceğim.

İnternet ve Para

İnternet 2003-2005 yıllarında ADS’in yaygınlaşmasıyla büyük bir hızla gelişmeye başladı. O dönemler Türkçe alan adları ve çılgın paraların kazanıldığı projeler boştaydı. araba, televizyon, istanbul, ankara vb. binlerce alınabilecek alan adlarını o dönemler aldığınızı düşünün. Bunu yapanlar oldu ve büyük paralar kazandılar. O dönemler benzeri olmayan projelerin hayata geçirildiğini düşünün. Bu sektörde ilk olmak çok önemlidir ve ilk olanın tahtını kolay kolay elinden alamazsınız. İlk olanlar çok kazandı ve hala kazanıyor. O dönemler google gibi büyük arama motorları için ufak hileler yapılarak milyonlarca ziyaretçisi olan sitelere sahip olunabiliyordu. Böylelikle büyük paralar kolay yöntemlerle kazanılabiliyordu. Günümüzde internette binlerce ürün satılıyor, milyonlarca reklama tıklanıyor. Hemen hemen her sektörde rekabet var. Her geçen gün “internetten para kazanmak” daha çok zorlaşıyor. Anlayacağınız işimiz çok çok daha zor.
Bu konuda “internetten para kazanma mantığı” kazanmak için kazandırmak olacaktır. Çünkü daha önce websitemiz olmadı ve bu sektöre çok yabancıyız. Bu yüzden yüz tanıma teknolojisiyle dünyada size en çok benzeyen kişiyi bulacak bir site yapacak imkanımız yok. Daha çok ziyaretçisi olan sitelerle farklı firmalara 10 lira kazandırıp 1 lira kazanacağımız projelere yoğunlaşacağız. Bu konuyu ikinci başlığımızda ele alacağım.

Web Siteleri – web tabanlı uygulamalar

Bu başlıktaki konu projemize göre şekillenecek. “Proje seçimi – neler yapabiliriz” konusuna karar verdiğimizde projemize uygun alt yapıyı seçeceğiz. Bizi ilgilendirecek olanları “blog” ve “forum” uygulamalarıdır. Ayrıca video, haber, alışveriş siteleri için hazır web tabanlı uygulamalarda kullanılabilir fakat yeni başlayanlar için doğru bir seçim olmayacaktır. Hiç bir teknik bilgimiz, tecrübemiz yokken kaynak tüketimi yoğun olan video veya rekabeti çok üst düzelerde olan haber, alışveriş gibi siteler yapacak halimiz yok. Şimdi blog ve forum uygulamalarıyla ilgili bilgi edinelim.
Blog: Kişisel bloglar, yemek tarifleri, moda, zayıflama yöntemleri, teknoloji gibi bir çok konuda bilgiler paylaşabileceğiniz, ziyaretçilere sitenizi takip etme ve konulara yorum yapma imkanı sunan web tabanlı uygulama seçeneğidir. Projemize göre blog alt yapısı kullanmayı uygun görürseniz işiniz çok daha kolay olacaktır. Ayrıca en iyi hazır blog uygulamalarının ücretsiz oluşu, başlangıç için büyük bir ayrıcalık. Blog siteleri içerik bakımından yazar veya yazarlar tarafından geliştirilebilir. Ziyaretçileriniz sitenizin içeriğiyle iligili paylaşımlarda bulunamaz. Yani blog sitenizin içerik durumu tamamen sizin veya varsa ekibinizin çalışmalarıyla yön bulacaktır. “Web sitesi nasıl kurulur” başlığı altında kullanabileceğimiz en iyi hazır blog uygulamalarından daha detaylı bahsedeceğim.
Forum: Daha çok bu işe yani başlayan kişilerin ilk tercihi olmuştur. Bir dönemler bir konuyu yüzlerde forum sitesinde bulabilirdik. Yüzlerce genel forum (bütün konulara yer veren) siteleri vardı ve hepsi neredeyse aynı konulardan oluşurdu. O dönemler kopyala yapıştır olayı çok yaygındı. Linkleri ziyaretçilere gizleyerek veya konunun devamı için üye olma şartı koyarak üye sayılarını arttırmaya çalışırlardı. Hepsi tek tek kapandı. O dönemlerden kalma forum sitesi tutmaz mantığı hala devam ediyor.Aslında forum siteleri doğru yönetilirse belli bir aşamadan sonra onlarca hatta yüzlerce kişinin içerik ürettiği, kendi kendini büyülten bir site olabilir. Blog sitelerinde kazanabileceğiniz takipçileri bir forum sitesinde üye olarak kazanabilirsiniz. Birim ziyaretçilerimiz benim fikrimce forum sitelerine daha alışkındır. Bir blog sitesinden ihtiyacı olan bilgiyi alır, sormak istediği bir konu olursa forum sitelerine gidip sorar. Zaten forum sitelerinin can alıcı ayrıcalıkları sorulardır. Genelde destek amaçlı kullanıldığı için ziyaretçiler daha çok sorular üretir ve sitemiz bu sorularla arama motorlarında çıkmaya başlar. Buda ziyaretçi devamında üye olarak geri döner. Ücretsiz bir çok forum uygulaması var lakin emek harcayıp para kazanmayı amaçladığımız için önerilerimde ücretsiz forum uygulamaları olmayacak. Ücretsiz forum uygulamaları işimizi görmez demiyorum ama bir blog sistemi gibi sade bir yapısı yok. Çok detaylı özellikleri olan geniş bir uygulamadır. Hedefimiz büyükse temelimiz sağlam olsun derim.
Blog ve forum arasındaki artıları ve eksileri yorumladık. İlerleyen başlıklarda ikili hakkında detaylı bilgiler olacak.

Web sitelerinden para kazanma yöntemleri

Çok ince bir noktadayız. Web siteleri ve para kazanma yöntemleri oldukça geniş bir konu. En doğru tercihi en doğru yöntemle uygulayamazsak kazancımız tatmin edici olmayacaktır. En yaygını ve basiti olan sitemize reklam almak  ve para kazanmaktercihi bile bir çok detaylı bir konu. Para kazanma yöntemlerinin hepsine yer verirsem bu konu bitmez, ayrıca gereksiz zamanınızı almış olurum. Bu işe yeni başlayan kişiler olarak uygulayabileceğimiz en uygun iki yöntemden yani reklam alma ve satış ortaklığı yöntemleriyle para kazanacağız.
Reklam almak: Sitemize reklam firmalarından aldığımız kodları yerleştirerek reklam yayını yapıyoruz. Reklam firmalarının fiyatlandırma seçeneklerine göre “gösterim” veya “tıklama” sayısına göre kazanç elde ediyoruz. En yaygın reklam modeli budur. Üyelik başına ödeme alabileceğiniz reklam modelleride var. Online oyun siteleri bu modelde reklamlar verebiliyor. Mesala oyun incemeleri içerikli bir blog sitenizin olduğunu düşünelim. Oyun sever ziyaretçilerin bulunduğu bir sitede üyelik başına ödeme alabileceğiniz oyun reklamları daha çok kazandırabilir. Tıklama modeli reklamlarda sitenizdeki reklam yerleşimi çok önemlidir. Bu vb. bir çok konuda doğru tercihlerle ve çalışmalarla kazancınızı geliştirmeniz gerekecektir.
Satış ortaklığı: Bu modelde örnek olarak tamamen atmasyon olan r30 model cep telefonunu kullanacağım. X firma r30 modelinde bir telefon üretip online olarak satışını yapıyor ve bu telefon 100 liradır. Biz x firmanın sitesine giriyoruz ve varsa satış ortaklığı için üye oluyoruz. Bu firma satış ortaklığı için bize bir link verecektir. Bu linki kendi sitemizde yayınladık. Sitemizdeki ziyaretçilerden biri bu linke tıklayarak x firmanın online satış yaptığı siteye gitti ve telefonu satın aldı. Bizde bu satıştan para kazanmış olduk. X firması satın alan kişinin bizim sitemizdeki bağlantıdan geldiği için bize komisyon veriyor. Neden bizim sitemizdeki bağlantıdan alsınlar diye düşünürseniz eğer bir çok sebebi var.
Örneğin sitemizde r30 kamera testi başlığı altında bir konu açtık ve testimizin içeriğini paylaştık. Tabi bu konu içerisinde telefonu almak için tıklayın gibisinden bize verilen linki paylaşacağız. Bu konu hakkında merakı olan kişiler arama motorlarında yaptığı aramalar sonucunda sitemize gelecek ve testimizin sonucuna göre telefonu almaya karar verecek. Bu ve benzeri bir çok yöntemle satış yapabilirsiniz.
Ücretlendirmeler firmadan firmaya değişiyor. Mesela benimde satış ortaklığımın bulunduğu bir firma hem bize hem satın alan kişiye ayrıcalık kazandırıyor. Yani benden alırsan 5 Kerem’den alırsan 4 lira gibi. Bu şekilde alıcılar için daha cazip hale geliyoruz.
Öneri: Gerçekten kaliteli hizmetlerin veya ürünlerin satış ortaklığını yapın.

Proje seçimi – neler yapabiliriz?

En can alıcı başlıktayız. İlk başlarda bahsettiğim gibi bu işlere ilk başlayan arkadaşlar bir çok site açıp boşa emek ve para harcar. Her biri tecrübedir ama daha bilinçli bir şekilde daha kesin adımlar atabilmemiz için bu başlığı çok dikkatli değerlendirin.
Genel içerikli projeleri kafanızdan silin. Her konuya yer veren sitelerin bir yerlere gelebilmesi imkansız gibidir. Tek bir konuya yönelmemiz daha mantıklıdır. Yani “haber” içerikli bir projede başarı oranımız %1, “İstanbul haber” içerikli bir projede başarı oranımız %30, “Üsküdar haber” içerikli bir projede başarı oranımız %60’tır.
Örnekte haber kelimesinin kitlesi bildiğimiz gibi çok büyük, günde milyonlarca ziyaretçisi oluyor. Bizim bu içerikte sitemize 1 ziyaretçi çekmemiz bile çok zor. Üsküdar haber kelimesinin kitlesi haber kelimesine göre çok çok daha az ama sitemize 100 lerce ziyaretçi çekme şansımız daha yüksek.
“Aslında projeyle beraber sonunuda belirliyoruz.” Bu yüzden çok detaylı bir şekilde düşünmeliyiz, incelemeler yaparak en doğru kararı vermeliyiz.
Sağlam bir proje istiyorsanız uzman olduğunuz bir konuya yönelin. İçeriğine hakim olduğumuz bir siteyi “içerik” bakımından daha zengin tutabilirsiniz. Ziyaretçilerinize doğru bilgiler sunar, sorularına cevap verebilirsiniz. Bu sayede bir sonraki başlık olan “Seo – arama motoru uyumluluğu”nda bulunacak olan“ziyaretçileri sitede tutma oranı” artacak ve her konuda daha güçlü bir site olacaktır. Gittikçe büyüyen, ziyaretçisi artan bir site olması için, ziyaretçiyi sitede tutabilmemiz çok önemlidir. Bu yüzden proje seçiminde sunabileceğimiz içeriği değerlendirmemiz lazım.
Projenin ilgili kitleye veya arama hacmine göre değerlendirmeye almanızı hiç önermem. Dediğim gibi profesyonel olduğunuz alanlara yönelin. Sıfırdan başlayan kişiler olarak gidipte kitlesi çok diye “çocuk oyunları” içerikli bir site açarsak başlamadan patlarız.
Hiç bir konuda bilgim yok ama yemek tarifleriyle ilgili bir site açar tarifleri okur öğrenir kendimce yorumlarım. Oldu google amcada seni bekliyor. Bu tarz projelerin bir sonraki başlıkta bahsedeceğim “benzer içerik” konusunda olumsuz etkileri olacaktır. Arama motorları benzer içeriklere pek kulak asmaz. Ne kadar değiştirirseniz değiştirin patates patatestir. Arama motorları daha önce mücadele ettiği kopya içerik konusunda artık çok gelişmiş bir durumdadır. Bu bir sonraki başlığın konusu olduğu için uzatmıyorum.
Proje geliştirirken dikkate almamız gereken konular
Bilgi sahibi olduğumuz konular: Özet olarak sitemize hakim olabilmemiz için içeriğine de hakim olabilmemiz gerekiyor. Proje seçiminde en önemli ve en belirleyici konumuz bu olsun.
İlgili kitle: Bu başlıkta ilk verdiğim haber örneğine takılıp kumanda piliyle ilgili bir proje geliştirmeyin. Kumanda piliyle ilgili kaç takıntılı adam vardır ki? Sizce kaç kişi “en uzun ömürlü kumanda pili” diye arama yapar. Bu konuyu iyice değerlendirmemiz lazım. Sonuçta amacımız para kazanmak, ziyaretçilere ihtiyacımız var.
Alt yapı: Blog ve forumdan bahsetmiştim. Projemizi bu iki uygulamadan birinde geliştirilebilir olmasına dikkat etmeliyiz. Ziyaretçilerimizin videolar yüklemesi gereken bir projeye kalkışmasak iyi olur. Daha çok yeniyiz.
Proje geleceği: Hatırlayamadıma ama sektörün devlerinden biri büyük bir projeyi devreye soktu. Bunu değerlendirmek isteyen webmaster arkadaşlarımız hemen yeni siteler açarak o proje hakkında bilgiler, kullanımı gibi içerikler paylaşmaya başladı. Sonra o dev proje birden yok oldu. Geleceği olmayan bir projeye zaman harcayan arkadaşımızın emekleri boşa gitti. İlk sitemiz olacağı için biz risk almayalım ve karar verdiğimiz projenin geleceğini iyice araştıralım.
Devamlılık: Öyle bir proje olsunki her zaman bir şeyler ekleyebilelim. Sürekli gelişen, ziyaretçisi artan bir site olması için devamlılığın olması şart. Örnek olarak hayvanları ele alalım. Projemiz sineklerle ilgili olsun, kaç konu ekleyebiliriz? Sinek ilaçları, perdelikler, sivri sinek, zehirli sinek vs. Köpekler veya kuşlarla ilgili bir proje olduğunu düşünün, kafadan bin konusu var. İlgili kişiler çok, sürekli tartışma ortamı olan bir proje.
Rakipler: Bir iki hafta önce değerlendirmeye aldığım ve vazgeçtiğim proje bu konuyu çok iyi bir şekilde açıklayacaktır. Çok kaliteli bir alan adı olan iftarsaati (.) net için blog sitesi açıp alan adımı değerlendirmeyi düşündüm. Arama motorlarında ilgili kelimeleri arattım ve rakibin yerini sabitlediğini gördüm. Bu projenin yılda bir ay kazandıracağı düşünürsek, güçlü olan rakip siteyle mücadeleye girmek pekte mantıklı değil.  Bu yüzden vazgeçtim ve alan adını satmanın daha mantıklı olduğuna karar verdim. Sizde projenize karar verirken rakiplerinizi araştırın. Kazanç durumuna göre yüzeysel bir değerlendirme yapın.

Web sitesi ve alt yapı

Alan adı, barındırma ve yazılım konularına geçmeden önce bir web sitesinin çalışma mantığını anlamanızı istiyorum.
Alan adı nedir: Alan adı domain dediğimiz sitemize vereceğimiz isim yani adrestir. keremsari (.) com gibi sitemize erişim sağlayacağımız adres.
Barındırma hizmeti nedir: Sitemizin içeriğini saklayan ve çalıştıran uzaktan bağlantı kurduğumuz bilgisayar diyelim. Veri merkezlerinde yüksek donanımlı bilgisayarlardan belli bir trafik ve alan satın alırız. Bu bilgisayarlara sunucu diyoruz. Trafik sunucuyla olan veri alışverişinin limitini belirliyor. Sitemizin ziyaretçisine, kullandığımız yazılımlara ve içeriğe göre trafik kullanımı değişir.
Hosting nedir: Bir sunucudan bir çok kişiye verilen hizmete diyoruz. Yani bir bilgisayarın yani sunucunun içerisinde 20 site olduğunu düşünün. Sunucu bölüp hosting paketi olarak satıyorlar. Fazla detaya gerek yok.
Buraya kadar temel hizmetlerin ne işe yaradığını anlamış olmalıyız.

Seo – arama motoru uyumluluğu

Seo, webmaster dünyasının en gözde meleğidir. “search engine optimization”kısaltması olan “seo” web sitenizi arama motorlarına uyumlu hale getirmek için yapılan çalışmaları kapsıyor. Seo kavramı bir web sitenin içeriği, konularda kullandığınız başlık, kullandığınız resimler, sitenizdeki link çıkışları, yazı rengi vs. saymakla bitmeyecek hemen hemen her noktayla ilgilidir. “Seo çalışması” adında hizmet veren sayısız firma ve “seo uzmanı” var. Ayrıca webmaster forumlarında seo açısından faydalı olduğu idda edilen bir çok hizmet satışı yapılıyor. Link satışı, tanıtım yazısı falan filan.
Bu büyük seo dünyasına girip kafamızı karıştırmıyoruz. Ben yıllardır bu sektördeyim, dediklerimin dışında hiç bir seo çalışmasına ihtiyaç duymayın. Google eskisi gibi değil artık. Bizi bizden iyi tanıyan dünyanın, dünyanın en büyük teknoloji geliştiricisine karşı uyanıklık yapmaya çalışmayacağız. Bu yüzden her seo makalesini ve söylenenleri dikkate alıp kafanızı karıştırmayın.
Google kullanıcısına en iyi içeriği en hızlı şekilde sunmak için siteleri yüzden fazla kategoride değerlendiriyor. Biz bu yüzden fazla değerin kesin olarak on tanesini bile bildiğimizi sanmıyorum. Google algoritmasını hiç bir zaman paylaşmadı. Hadi biliyoruz diyelim, google sürekli kendini güncelliyor ve yeniliyor. Bu yüzden link inşasıymış, falanmış filanmış hiç kurcalamıyoruz.
Biz bu başlıklar dışında hiç bir seo çalışması yapmıyacağız.
  • Alan adı seçimi (domain)
  • Barındırma hizmeti seçimi (hosting, sunucu)
  • Kullanacağımız hazır yazılım tercihi (script)
  • İçerik
4 başlıkta yaklaşık 10-15 konuyu değerlendirerek seo çalışması yapacağız. İlk 3 başlıktaki seo çalışmamızı sitemizi hayata geçirirken yapacağız. 4. başlık yani en önemlisi olan “içerik ve seo” çalışması hiç bir zaman bitmeyecek. Sitemizin kaderini de gelirinide bu çalışma belirleyecek.

Alan adı (domain) ve seo önemi

Proje kararından sonra en zor aşama alan adına karar vermektir. “bir web sitesi için gerekenler” başlığı altında nereden alan adı alabileceğimizi anlatacağım. Alma işi kolayda karar vermesi ve istediğimiz alan adına yakın uygun bir alana adı bulması zor.  Örneğin projemiz zayıflama yöntemleri diyelim. Alan adımızın içeriğine uygun olması seo açısından bir ayrıcalık olacaktır. Eğer hedef kelimemiz zayıflama yöntemleri ise alan adımızın zayiflamayontemleri (.) com veya net olması büyük bir avantaj olacaktır.  Yıllar önce bendeydi bu alan adı. Şimdi bu alana adını almak imkansız çünkü başkaları tarafından çoktan alındı. Alan adı zaten uzun sonuna bir şeyler ekleyerek daha uzatırsak bu sefer seo açısından eksiye düşen bir durum olacak.
İçeriğe uygun alan adı seo açısından önemli olsada eğer imkanımız yoksa marka olabilecek bir alan adıylada işe girebiliriz. Dert etmeyin yani, içeriğiyle alakası olmayan bir çok büyük site var. Kaliteli içerikle on günde yakalıyacağımız başarıyı yirmi günde yakalarız.

domain uzantısı ve seo önemi

.com, .net, .org gibi .co, .tr şeklinde onlarca uzantı tercihimiz var. Kimileri uzntının hiç bir önemi olmadığını savunuyor. Kimileri en iyi .com sonra .net olarak düşünüyor. Bana göre alışılmış olan .com en idealidir. Böyle düşünmeme rağmen .co uzantılı bir çok güçlü sitelerin varlığını inkar edemem. Fakat biz yeni başladık ve her şey en güzelinden olsun istiyoruz. İstediğimiz alan adını .com olarak alamıyorsak .net olarakta sorgulayalım. Birde .com.tr uzantılı alan adları var. com.tr ülkemizin en prestijli alan adlarıdır. com.tr alan adı almak çok zor olduğu için bir çok alan adı alınabilir durumdadır. Örneğin büyük bir pazarı olmasına rağmen zayiflamayontemleri (.) com.tr alan adı şuan alınabilir durumda. Bu ve benzeri alan adlarını alabilmemiz için marka tescili yapmamız gerekiyor. İlk projemiz için oldukça masraflı olacağı için hiç kafa yormuyoruz. Kişisel blog sitesi açacaksanız eğer ad soyad şekilinde kolayca .com.tr alan adı alabilirsiniz. Marka tescili veya şirket olmasına gerek yok.  com.tr alan adlarının seo açısından eskisi gibi değeri kalmadı deseler bile hâla bir artısı olduğunu düşünüyorum.
Ayrıca akılda kalıcılığı ve benzer alan adlarıyla karıştırılma durumlarını değerlendirmemizde fayda var. Sonuçta çöp site yapmıyoruz.

Barındırma hizmeti seçiminde seo önemi

Seo açısından alan adından daha önemli bir konudur. Seo denince benim aklıma gelen ilk konu içerik ve barındırma hizmetidir. Saçma sapan bir alan adını çok kaliteli bir içerikle marka haline getirebiliriz ama kötü bir sunucunun eksilerini hiç bir artıyla katapamayız. Sitemizin barınacağı sunucu yavaşsa veya aynı sunucuda yasa dışı çöp siteler varsa bizim sitemizde etkilenecektir. Seçim yaparken dikkat etmemiz gereken hosting veya sunucu hizmetlerinden bahsedeceğim. Benim önerdiğim firmaları kullanırsanız zaten sorun yok. Bütün yönleriyle en uygun firmaları önerdiğim için hiç kafa yormanıza gerek kalmayacak.

Hosting, sunucu “hız ve seo”

Evet en önemli noktalardan birindeyiz. Ne demiştik “google kullanıcısına en iyi içeriği en hızlı şekilde sunmak ister” Bu durumda hosting veya sunucu seçiminde çok dikkatli olmalıyız. Sitemizin hızının %90’lık bir bölümü barındırma hizmetinin kalitesine bağlıdır. Sunucumuzun yanıt süresini test etmeliyiz. Sunucu yanıt süresi kullanacağımız hazır yazılımlara ve içerik türüne göre değişebilmektedir. Ben bütün bu konuları değerlendirerek size önerilerde bulunacağım.
Satın aldığımız hosting hizmetinin bulunduğu sunucudaki diğer sitelerin türü bizi etkileyecektir. Hosting hizmetinin en kötü yönü paylaşımlı ip adresleridir. Yani sitenizde kullanacağınız ip adresinde ne olduğunu bilmediğiniz web siteleri olacak. Bu sorunun önüne ücret karşılığında sadece kendinize ait ip adresi alarak geçebiliriz. hosting paketlerine ip satayan firmalar olabilir. Bu durumda SSL sertifikası alın ama kurulum yaptırmayın. SSL sertifikası için size özel ip adresi tanımlamaları şart. SSL ne dir? Bizimle alakası olan bir uygulama değil. Genelde alışveriş sitelerinin kullandığı sunucuyla kullanıcı arasındaki verileri şifreleyen en bir uygulamadır.
Lokasyon ve seo: Kullanacağımız sunucunun bulunduğu ülkenin bence çok büyük önemi var. türkçe içerikte bir sitemiz olacaksa Türkiye’de bulunan bir sunucu kullanmalıyız. Ziyaretçilerimiz, takipçilerimiz Türkiye’de olacağı için sitele erişimi daha hızlı olacaktır.
Bu kadar ayrıntıya nasıl dikkat edeceğim diye bu işten soğutmayın kendinizi. Bu konularda tecrübeniz olmadığını düşünürsek benim önerilerimi uygulamanız en doğru tercih olacaktır. Bu konularda çok titiz biri olduğumu bilmenizi isterim. Ayrıca ilk tecrübenizin hayal kırıklığıyla bitmesini istemem.
Dikkat! sırakadi konu çok önemli:)

“İçerik ve Seo”

Şimdiye kadar olan bütün seo uygulamalarını, projemize karar verirken ve web sitemizin kurulumunu yaparken işleme alacağız ve bir daha uğraşmayacağız.  “içerik ve seo” konusu her zaman var olacak ve dikkat etmemiz gerekecek. Sitemizin gelişmesi ve kazancı “içerik ve seo” kalitesine bağlıdır. Bana göre en büyük seo yöntemi en kaliteli içeriği oluşturmaktır. Konumuz kalemse, kalemle ilgili en detaylı ve en doğru bilgileri sitemizde bulundurmalıyız.
Proje ve seo: İçeriğimizi arama motorlarında ön planda tutmak için projemizin içeriğinin tek bir konuya yoğunlaştırmaktan daha önce bahsetmiştim. İçerik ve Seo konusunda ilk ve en önemli nokta olduğu için hatırlatıyorum.
Konu başlığı ve seo: Sitemizde yayınlayacağımız içeriğin başlığı, konuyla ilgili arama yapılan kelimelere yakın olmalıdır. Örneğin güzel bir pizza tarifini “parmaklarınızı yiyeceksiniz” bağlığıyla doğru kişilere ulaştıramazsınız. “pizza tarifi” bağlığıylada ziyaretçi edinmeniz zor olur. Çünkü onlarca aynı başlıkla açılan konular var. İçerik konusunda başlığımız çok önemlidir. Bu tarz bir tarifte size önerim “en güzel pizza tarifleri” şeklinde bir başlık olabilir. Veya kitleyi biraz daha düşürüp sonuç alma oranını yükseltmek isterseniz “çok kolay yapılan pizza tarifi” gibi başlıklar kullanabilirsiniz. Siz mantığı anladınız. Daha fazla uzatmıyorum.
Özgün içerik: Yine daha önce bahsettiğim bir konu. İçeriğimiz tamamen bize özgün olmalıdır. Benzersiz içerik olmadan belli bir kitleye hitap etmemiz imkansız gibi bir şey. Kopya içeriğin google gözünde ne kadar değersiz olduğu yazmıştım. Taviz veremiyeceğimiz en önemli konulardan biridir “Özgün içerik”
Yorumlar: Ziyaretçilerin konulara yorum yapması çok önemlidir. Arama motorları bunu takip edebiliyor ve yorum alan içerik kalitelidir mantığını yürütüyor. Özgün olsun detaylı olsun diye boş boş yazmayalım. Kullanıcıya bilgiyi aktaralım ve oda aklına takılanları sorsun veya teşekkür etsin. İlk başlarda dediğim gibi uzmanı olduğumuz alanda proje geliştirmemizin avantajlarından biride bu tarz içerikleri sağlamaktır.
Ziyaretçilerin sitede geçirdiği süre: Bir önceki başlıkta anlatmak istediğim kaliteli içerik bu noktadada işimize yarayacak. Ziyaretçilerimizin sitemizde geçirdiği zamanı, arama motorları içeriğimizin kalitesini tespit etmek için kullanıyor. Eğer ziyaretçiler x sayfada uzun süreler kalıyorsa o sayfada bulunan içerik kalitelidir. O içeriğin konusuyla ilgili aramalarda sitemiz üst sıralarda yer alacaktır. Bunu sağlamamız için yine alanında uzman olduğumuz projelerin önemi ortaya çıkıyor.
Güncelleme: Bu konuya yer vermeyecektim ama bu işe giriyorsanız eminim bir çok yerde sitenizi güncel tutmalısınız önerilerine rastlayacaksınız. Yo günde 1 konu ekleyin 10 konu ekleyin gibisinden her kafadan ayrı ses çıkıyor. Sakın dikkate almayın, bu durum sitenize zarar verebilir. Bu konuda emek harcayan arkadaşlar, güncel kalmak adına ziyaretçisini sitede tutmaya yeterli olmayan konularla sitesini çöplük haline getiriyor. Eğer sağlam bir içeriğiniz yoksa bırakın güncel olmasın.
Görsel kullanım: Konuyla ilgili ismi düzenlenmiş resimlerle konuyu süslemek önemlidir. Resimlerle ziyaretçinin dikkatini çeker konuya yoğunlaşmasını sağlayabilirsiniz.  Resimlerin sayfa yükleme hızını arttırmaması için kaliteyi bozmayacak ekilde boyutlarını düşürmelisiniz. Çok fazla kullanılmasıda zararlıdır. Resimleri uygun hale getirmek için bu konuyu inceleyin lütfen. Online resim sıkıştırma

Web sitesi nasıl kurulur

İşin en zor kısmını atlattık. Bundan sonrası çok kolay. Artık elimizde sağlam bir proje var ve yapmamız gereken bu projeyi bir web sitesiyle hayata geçirmek. Bu başlıkta bir web sitesi için gereken hizmetleri temin edeceğiz ve sitemizi hayata geçireceğiz. Forum veya blog hiç farketmez, her web sitesi için ihtiyac olan alan adı ve barındırma hizmeti gerekmektedir. Sırada kurulum başlıkları olduğu için mantığı biraz anlayalım.

Web tabanlı uygulamalar nasıl çalışıyor

Bir web sitesi nasıl çalışır mantığını alan adı ve sunucu kavramlarını ele alarak kaba taslak anlamaya çalıştık. Şimdi hazır web tabanlı uygulamaların sunucu üzerinde nasıl çalıştığını anlamaya çalışalım.
Dosyalarımızı sunucuya yükleriz ve bir veritabanı oluştururuz. Sonra dosyalarımızın veri tabanıyla bağlantısı için kurulum aşlamasına geçeriz. Kurulum bittikten sonra alan adımızı kullanarak sitemize ve uygulamamızın yönetim paneline erişebiliriz. Eklediğimiz konuların içeriği veritabanına kaydolur. Konuya eklediğimiz resimlerse doslayalarımızın bulunduğu dizine yüklenir. Örneğin page (.) php diye bir dosyamız var ve biz bu dosyayı alanadimiz (.) com / page (.) php şeklinde tarayıcıya girdik ve çalıştırdık. Tarayıcımıza o dosyada bulunan veriler yüklenecektir. Eğer o dosyada veritabanından çekilen veriler varsa onlarda yüklenecektir. Yani veritabanını kontrol eden sunucumuzdaki dosyalardır. Veri tabanı bizim ayarlarımızı, içeriklerimizi vb. bilgileri depolayan sistemdir.
  • Ftp bağlantısıyla dosyalarımızı kontrol edebileceğimiz sunucu bağlantısını sağlayacağız.
  • cPanel ile mysql veritabanı yönetimini yapacağız.
Ftp bağlantısını bilgisayarımıza yükleyeceğimiz bir programla sunucuya bağlantı kurarak yapmış olacağız.
cPanel hosting veya sunucumuzun yönetim panelidir. Bütün ayarları oradan yapabiliriz. Veritabanımız mysql’dir ve veritabanı oluşturma silme gibi işlemleri cPanel yönetimi ile yapabiliyoruz.

Örnek Projelerle Blog ve forum kurulumu

Şimdi örnek projeler geliştirip, uygun hizmetleri satın aldıktan sonra, uygun yazılımın kurulumunu yaparak projeminiz hayata geçireceğiz. Örnek projelere ve kurulumlara başlamadan önce sunucu veya hosting üzerine site kurulumu için öğrenmemiz gereken iki konuyu ele alacağız. Bu iki konuyu barındırma hizmeti aldıktan sonra uygulayabiliriz. Örnek projelerde size uygun olanı seçip ona göre barındırma hizmeti alacaksınız ve bu iki işlemi uygulayabileceksiniz.

FTP dosya yönetimi

Barındırma hizmetimizi satın alınca mail adresimize aldığımız hosting veya sunucunun bütün bilgileri gelecektir. Alan adıyla barındırma hizmetini aynı firmadan aldığımızı farzedelim, farklı firmalar tercih ettiysek de domain ns yönlendirme işlemini yaptık diyelim. Bilgilerimiz bu şekilde olsun
  • alan adı: website (.) com
  • İp: 93.93.93.93
  • Kullanıcı adı: strr
  • Şifre: 12345
Ftp bağlantısı için buradan FileZilla programını bilgisayarımıza indirip yükleme işlemini yapıyoruz.
Resimde FileZilla ftp bağlantı programımızın görüntüsü var. Kırmızı renkle numaralandırdığım alanları bu şekilde dolduruyoruz.
  1. ftp.website (.) com
  2. strr
  3. 12345
  4. Butona tıklıyoruz ve bağlantıyı yapılıyor.
  5. Gösterilen klasöre giriyoruz. Siteye yüklemek istediğimiz bütün dosyaları “public_html” klasörüne yükleyeceğiz.
Bu şekilde site kurmak adına en temel adımı atmış bulunuyoruz. Kurulum için hazır blog veya forum uygulamalarının dosyalarını bu program sayesinde sunucumuza yükleyeceğiz.

cPanel ve Mysql

Bahsettiğim gibi cPanel sunucumuzun yönetim panelimiz, mysql ise veritabanımızdır. Veritabanı oluşturabilmemiz için cPanel bağlantısı yapmamız gerekiyor.
Cpanel bağlantısı nasıl yapılır: Çok kolay, bir önceki bağlıkta örnek olarak kullandığımız sunucu bilgilerini kullanarak giriş yapalım.
Tarayıcı olarak chrome öneririm çok hızlıdır. Tarayıcımız açıp adres satırına aşağıdaki cPanel giriş yöntemlerini deneyin. Genelde sunucu bilgilerinizin geldiği mailde direk bağlantı vardır ama olmadığını farzedelim.
  • cpanel . website (.) com
  • website (.) com/cpanel
  • website (.) com:2083
Biri mutlaka cPanel giriş ekranını açacaktır. Açılan sayfada kullanıcı adına “strr” şifre alanına “12345” yazıp giriş yapıyoruz.
Mysq veritabanı oluşturmak: cPanel bağlantısı yaptık şimdi veritabanı oluşturalım. “veritabanı” bölümünden “Mysql veritabanı sihirbazı” sayfasına gidelim ve ilk çıkan sayfada iki üç haneli bir veritabanı oluşturalım. Örneğin “st” olsun. Bir sonraki sayfada veritabanı adı olarak “stus” olarak belirleyelim ve “şifre oluşturucu”yu kullanarak şifremizi belirleyelim. Şifreyi kopyalayıp saklamayı unutmayın. Bir sonraki sayfada “tüm ayrıcalıklar” kutucuğunu kullanarak bütün seçenekleri seçiyoruz ve işlemi sonlandırıyoruz.
Artık sorunsuz oluşturduğumuz bir veritabanımız var. Bu işlem sonucunda elimizde bu bilgilerin olması gerekiyor. Örneğin hazır bir blog yazılımı olan wordpress dosyalarını ftp bağlantısı yaparak sunucuya yükledikten sonra kurulum yaparken bizden veritabanı bilgileri istenecek.
  • Kullanıcı: strr_stus
  • Veritabanı: strr_st
  • Şifre: kopyalayıp saklamıştık.
Kurulumda bu bilgileri kullanarak sitemizin veritabanı bağlantısını sağlamış olacağız.
Artık bu bilgiler sayesinde projemize göre sunucu veya hosting paketi satın alarak kurulum işlemlerine geçebiliriz.
Örnek proje Kişisel Blog: Bu proje için haliyle blog yazılımı kullanacağız. Daha önce dediğim gibi projemiz blog uygulaması üzerinde olacaksa şanslıyız çünkü blog uygulamasında en kaliteli yazılımlar ücretsizdir. Detaylı bir blog olsun ilerde geliştireceğim derseniz “wordpress” kullanın. Çok sade olmalı, içerik ön planda olsun derseniz “ghost blog” öneririm. Bu ikili web tabanlı uygulamada ücretsizdir. En popüler olanı wordpress. Çok yaygın bir şekilde kullanılan, eklentileri ve tema seçenekleri neredeyse sınırsız olan bir yazılımdır. Buna rağmen bana göre çok gereksiz çünkü projemi kişisel blog sitesidir. Bir blog için içerikten önemli ne olabilir? Hız için sadelik çok önemlidir. Ayrıca sadelir reklamlarımızı ön planda tutar ve tıklama oranını arttırır. Sadece görüntüde sadelikten bahsetmiyorum. Yapısal olarakta wordpress çok kapsamlı, geniş bir uygulamadır. Sade bir tema kullansak bile alt yapısı sade kodlanmış bir blog uygulaması kadar hızlı olmayacaktır. Bu yüzden blog konusunda Ghost önerimdir.
Ghost blog sadece yaz yayınla mantığıyla tasarlanmış ve nodeJs teknolojisiyle kodlanmış çok sade ve hızlı bir yazılımdır. Kişisel blog projemizde ghost kurulumundan bahsedeceğim. İkinci örnekte wordpress kurulumunu anlatırım. Tercihinize göre kişisel blog projenizde wordpress kullanabilirsiniz.
Ghost Blog kurlumu: Sanırım biraz kafanız karışacak. Standart kurulum ve yazılımlardan çok ama çok farklı bir uygulamadır. NodeJs ile kodlandığı için sıradan bir kurulumu yok. Fakat bu işi çok basitleştiren güçlü bir firma var. Üstelik sadece bize ait olan ip adresimiz olacak. Kurulumdan detaylı bir şekilde bahsettiğim Ghost Blog kurulumu sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Bu sayede konuyu dahada uzatmaktan kurtulmuş olduk.
Örnek proje Yemek Tarifleri:Yemek tarifleri için bir forum alt yapısı kullanmamız saçma olacaktır. Bu yüzden yine blog sitesi kurulumu yapacağız. Bu sefer Türkiye’de bulunan sunucuları ve standart hazır yazılım kurma işlemini yapacağız. Ghost blog ve kurulumunu unutun. Şimdi hazır uygulamaların %90’ı nasıl kurulur wordpress’le onu öğreneceğiz. Hazır web tabanlı uygulamaların nasıl çalışır başlığı altında ftp, cPanel ve mysq’den bahsetmiştim. Şimdi hepsini kullanacağız.
Buradan alan adını ve hosting paketimizi alıyoruz. WordPress için ilk etapta $19’lık bireysel hostin paketi yeterlidir. Menüden cloud hosting > Bireysel Hosting bağlantılarını takip ederek 19 dolarlık paketi satın alın. İlk alan adımızı alalım. Hosting paketini alırken alan ilk önce alan adımızı seçeceğiz. Alan adını ve hosting paketini aldıktan sonra mail adresimize bilgilerimiz gelecek.
Bilgilerimiz geldikten sonra Filezilla programını açıp sunucumuza bağlanıyoruz. Buradan ücretsiz wordpress blog uygulamasını indiriyoruz. .zip uzantılı dosyayı açıyoruz. “wordpress” klasörü içerisindeki dosyaları sunucumuzda bulunan “public_html” klasörüne yüklüyoruz.
Bize gelen sunucu bilgileriyle cPanel’imize giriş yapıyoruz ve yukarıda bahsettiğim şekilde veritabanı oluşturuyoruz. Oluşturduğumuz veritabanı bilgilerini kaydetmeyi unutmayın.
wordpress kurulumuna geçiyoruz. Kurulumu başlatabilmek için sitemize giriş yapmalıyız. Tarayıcıyı açarak alan adımıza girelim. Sitemizde wordpress dosyaları yüklü olduğu için otomatik olarak kurulum sayfasına yönelecektir. Kurulum sayfasında herşey Türkçe. Sadece veritabanı bilgilerinin olduğu sayfada sizi yönlendireceğim.
  • Kullanıcı: strr_stus
  • Veritabanı: strr_st
  • Şifre: kopyalayıp saklamıştık.
Veritabanı bilgilerimizin yukarıdaki gibi olduğunu farz edersek resimdeki sayfaya aşağıdaki bilgileri giriyoruz.
  • Veritabanı adı: strr_st
  • Kullanıcı adı: strr_stus
  • Parola: kopyalayıp saklamıştık.
  • Tablo Ön Eki: Aynısı gibi kalsın
  • Veritabanı sunucusu: localhost olarak kalsın
Kurulum aşamasında kullanıcı adı ve şifre belirleyeceğiz ve kurulum sonunda bizi wordpress yönetim paneline yönlendirecektir. Belirlediğimiz kullanıcı adı ve şifreyle yönetim paneline giriş yapıyoruz. İlk olarak sol alt köşede bulunan “ayarlar” menüsünü inceleyin ve düzenleyin.
wordpress blog sitemiz hazır. Güle güle kullanabilirisiniz. wordpress blog’ta yapmak istediğniz her şeyi kolaylıkla yapabilmeniz mümkün. Sadece araştırmanız yeterlidir.
Örnek proje Mac os destek sitesi: Destek sitesinde ziyaretçilerin sorular sorabilmesi gerekir. Bu sorular sayesinde kendi kendine gelişen bir sitemiz olacak. Tabi soru soracak bir kitleye erişene kadar ziyaretçi çekecek konular paylaşmamız gerekecek. Bu yüzden forum alt yapısı projemiz için daha uygun olacaktır. Bu konuda hazır blog uygulamaları gibi en iyi iki ücretsiz yazılımı değerlendirmeye alamıyoruz. Çok gelişmiş ücretsiz forum uygulamaları var fakat ben şimdiye kadar hiç birine ısınamadım. Bu yüzden size de önermeyeceğim.
Deneme amaçlı kurup kurcalamak isterseniz ücretsiz olan “smf” ve “mybb” forum uygulamalarını deneyebilirsiniz. wordpress kurulumundan hiç bir farklı yok. Yine veritabanı açıyoruz yine dosyaları sunucuya yüklüyoruz. Bu başlık daha çok hazır forum uygulamaları hakkında bilgi edinmeniz için faydalı olacaktır.
Önerebileceğim en güçlü forum uygulamaları.
  • İpb güçlü projeler için güçlü bir altyapı sağlar. Son bir senedir kendini yeniliyor. Bir iki ay sonra yeni sürümü satışa çıkacak diye düşünüyorum.
  • XenForo çok güçlü ve hızlı gelişen bir sistemdir. Son dönemlerde en büyük forum siteleri altyapılarını XenForo olarak değiştirmiştir.
  • Burning Board pek bilinmez, bende yeni tanıştım satın aldım ve kullanıyorum. Tek kelimeyle süper. En büyük avantajı yönetim panelinin sadeliğidir. Tamamiyle hakim olabileceğiniz güzel bir forum uygulamasıdır.
Forum sitesi için en uygun seçeneklerimiz bu üç uygulamadır. Bunların dışında vbulletin gibi çok eski yazılımlarda var. Hiç kurcalamayın, bu üçlü arasında seçim yapabilirisiniz. Hepsinin Türkçe dil dosyaları ve Türkçe desteği var.

Reklam yayını – Adsense

Yoruldum artık, yaz yaz bitmiyor. Kısa ve öz olmaya çalışacağım. Sitemizin kurulumunu yaptık ve bir çok konu ekledik. Günde 50-100 ziyaretçimiz var. Şimdi bu ziyaretçilerden para kazanmaya başlıyacağız.
Ülkemizde ve dünyada bir çok reklam firması var. Tıklama oranına göre veya gösterim oranına göre ödeme yapan firmaları tercih edeceğiz. Dediğim gibi bir çok firma var lakin tek bir öneride bulunacağım.Belki en zoru ama “Adsense” en iyisi. Adsense, google reklamlarıdır. Bir nevi google’la çalışmış olacağız.
Normalde reklam firmasının sitesine girip üye oluruz, sonra reklam kodumuzu alıp sitemize ekler para kazanmaya başlarız. Adsense’de durum bu kadar basit değil. Adsense başvurusu yapmamız gerekiyor. Başvurudan sonra uzun bir süre bekleyebiliriz.
Adsense Başvurusu için ipucular: Gmail hesabımız onaylı olsun. Sitemiz çok yeniyse başvuru yapmayın. Biraz ziyaretçisi olan en az 3-5 aylık site olsun.
İncelemek isterseniz bu bağlantıyı kullanabilirsiniz: Adsense
Zaten sitemizi açar açmaz reklam eklememizin hiç bir anlamı yok. Bir kaç ay sitemizde çalışmalar yapalım, ziyaretçi sayımızı arttıralım. Sonra başvurumuzu yapar reklamımızı alırız. Sonrada “reklam yerleşimi” konularında araştırmalar yapar en doğru şekilde sitemize uygulayarak geririmizi arttırmaya çalışırız.
Arkadaşlar yazı yazmayıda hiç beceremem. Zamanımda olmadığı için arkama bakmadan hızlıca yazdım. Varsa hatam görmezden gelin lütfen.
Konuyu uzun bulanlar için söylemek isterim. Bu konuda kullandığım başlıkların her biri binlerce sayfalık kitap olur.
Aklınıza takılan herşeyi sorabilirsiniz. Bol kazançlar..
Lütfen bu konuyu kaynak göstermeden yayınlamayın. Teşekkürler.


No comments:

Post a Comment